понедељак, 24. фебруар 2014.

(Ne)Zdravstvo

"Ako nemamo zdravstveni sistem,ako nemamo obrazovni sitem,mi cemo biti bolesna i neobrazovana nacija'-Dusan Milisavljevic

U Srbiji se godisnje izdvaja 260 Eura godisnje po glavi stanovnika za sve usluge zdravstva.Poredjenja radi Hrvatska izdvaja 1100 Eura po stanovniku,Austrija 2600 Eura,a Nemacka cak 3500 Eura po glavi stanovnika.Slazem se da je 260 Eura po stanovniku malo,ali to ne sme da bude opravdanje za nepruzanje usluge pacijentu,to ne sme da bude opravdanje zbog kog nam deca umiru,to ne sme da bude opravdanje za humanitarne akcije prikupljanja novca za lecenje,za razne koncerte,sms poruke i donacije humanih ljudi.To ne sme da bude opravdanje kako bi se nekom detetu omogucilo dalje lecenje! Cemu onda obavezno zdravstveno osiguranje?! Recite onda "Mi smo nesposobni da vas lecimo" pa cemo umesto obaveznog zdravstvenog osiguranja,sami ostavljati novac u slucaju da se ne daj boze razbolimo.Srpskom zdravstvu su potrebne kompletne reforme!
Srpsko zdravstvo je vec drugu godinu za redom proglaseno za najgore zdravstvo u Evropi! Od mogucih 1000 bodova,mi smo imali 461 bod.Negativne bodove smo izmedju ostalog dobili zbog:duzine cekanja na terapiju pacijenta obolelog od kancera,zbog duzine cekanja na ultrazvucne i preglede skenerom,zbog duzine cekanja na vece operacije,a aktuelna ministarka zdravlja gospodja Dr.Slavica Djukic Dejanovic na sve to kaze:
"Moramo pridati neuporedivo veci znacaj vaspitno obrazovnom radu,kao i organizovanom ukljucivanju u rano otkrivanje bolesti,koje se u ranim fazama mogu izleciti,a prakticno su skupe i neizlecive u kasnijim fazama bolesti"
Ovde se potpuno slazem sa gospodjom ministarkom,ali ona izgleda ne zna da se na pregled kod kardiologa u KBC "Zvezdara" ceka i po PET meseci,a ako ja dodjem sa simptomima bolesti i cekam na pregled pet meseci,otpada fraza o ranom otkrivanju bolesti.Takodje mozda imam  i neku od bolesti srca,zacepljenje krvnih sudova pa se pitam kako ugradnja stenta ili baj pasa moze da bude jeftinija umesto da ste me odmah pregledali,naravno po uslovom da sam uspeo da prezivim infarkt miokarda?!
Skoro sam u novinama procitao da su pacijentu,u cini mi se Kragujevcu zakazali operaciju kolena za 2025 godinu..EEeejj 2025 godinu! Pa koga vi zajebavate?!
Skoro je jedna moja poznanica dobila HITAN uput od svog lekara za ultrazvucni pregled stomaka i pored natpisa HITAN na uputu,dobila je termin za Maj 2014! Znaci ili u Maju ili kod privatnika gde rade isti ti lekari kod kojih je dobila termin u Maju.Znaci i pored toga sto placa obavezno zdravstveno osiguranje bila je prinudjena da ode kod privatika,jer Maj naravno nije bio opcija zbog neprijatnosti i bolova u stomaku.Sta da nije imala novca?
Operacija katarakte se ceka DVE godine,a usled ove progresivne bolesti velika je verovatnoca da ce pacijent izgubiti vid.Naravno moze i privatno,a cena sitnica 1000 Eura.
Pa gde je resenje?!?
Resenje je postaviti strucan kadar na celo zdravstva,ukinuti liste cekanja,otvoriti vise centara za preglede i terapije,a hospitlatizovati samo u hitnim slucajevima,objediniti drzavni i privatni sektor,lekarima treba povecati plate...
E kada smo kod povecanja plata lekarima,drzava im umesto povecanja uvodi smnajenje kroz ''solidarni"porez,cime su lekari naravno nezadovoljni,a samim tim se otvaraju i vrata za korupciju.
Naravno da nam je zdravstvo na zadnjem mestu kada lekari dobijaju tuzbe zato sto pacijentima prepisuju efikasne lekove,koji mnogo kostaju RFZO.
A sta su trebali da nas lece oblogama od rakije i belim lukom?!?!
Ove tuzbe zbog prepisivanja lekova su meni licno toliko smesne da bi ih smestio u rubriku "Verovali ili ne" ali eto i tu se vidi slika naseg zdravstva!
Zdravstvo je definitivno "vruc krompir" u rukama nasih politicara i svi su svesni da je reforma neophodna.Svi pricaju o njoj,svi bi hteli da je sprovedu,a vreme ce pokazati ko ce biti sposoban da istu i izvede.


Нема коментара:

Постави коментар